A fa a földi élővilág meghatározó része a ligetes, erdős részektől egészen a hatalmas területeket elfoglaló esőerdőkig.
Mióta ember van a Földön nagy valószínűséggel használja is az erdő fája adta áldásokat szerszámai nyelétől, bútorain át a háza építőanyagánál vagy éppen a téli hidegben tűzifaként.
A faanyagok feldolgozása a gyorsaságot leszámítva nem sokat változott az elmúlt évszázadokban. A jó minőségű, felhasználásra kész fűrészárunak megvannak a maga ismérvei melyeket célszerű figyelembe venni mielőtt bármit is készítünk belőle.
Otthonaink nyílászáróinak készítéséhez talán a legrégebben használt alapanyag a fa. A már említett jó minőségű előkészítés is időtálló végterméket eredményez, mely hosszú időn keresztül méltó dísze lesz az otthonunknak.
A nyílászárók, az ajtók, a kapuk, a kerítések házunk meghatározó építészeti elemei.
A ház arculatát adják „a nekem tetszik” egyik alapeleme.

Amikor hazaérkezünk először a nyílászárók kerülnek a látóterünkbe, s amikor elmegyünk otthonról ezek látványa búcsúzik tőlünk utoljára.
Mindamellett a fa nyílászárókat karbantartani, időről-időre festeni, felület kezelni kell. Ellenkező esetben a túlzott napsütésnek, az esőnek kitett oldalain a háznak viszonylag gyorsan elkezd tönkremenni.
Ez eleinte még orvosolható, de ha ez végképp elmarad akkor már a tönkremenetel nyilvánvalóvá és végérvényessé is válhat.
Itt is mint mindenben gondos odafigyelés, az időről-időre elvégzett felületvédelem a titok nyitja. Az időszakos felületvédelmet elvégezhetjük saját magunk is ha megvagyunk áldva némi műszaki vénával és egy kis bátorsággal.
Vagy természetesen megfelelő szakemberrel, a szükséges kapcsolódó egyéb alkatrészcserék, beállítások is elvégezhetők.
Ide és tova 30 éve foglalkozom kapuk készítésével, a tapasztalat az, hogy a megrendelők hajlamosak megfeledkezni az olykor igen sok pénzért vásárolt dolgaikról.
A kötelező szerviz szolgáltatást ugye jól kitalálták az autóknál, többé kevésbé működik is, bár a költségoldal időnként a fellegekbe száll tova.

Jó lenne megtalálni a közös nevezőt, hogy megrendelő és vállalkozó kölcsönösen jól járjanak az üzlet során.
S akkor ez a fajta állagmegóvás akár jól is működhetne.