A kerítéskapukról általában

Mint minden kaputípusnál, itt is számtalan többnyire a helyi viszonyokhoz igazodó változat alakult ki az idők során. A manapság elterjedt két változat a szárnyas kapuk és a tolókapuk. Jól megcsinálva mindkettő hosszú évtizedeken át teszi a dolgát. Tolókaput bárhová be lehet építeni ahol a telek elég széles míg a szárnyas kapuk ferde feljáró és a tér használhatósága miatt kizáródhatnak bizonyos helyeken. A szárnyas kapuk a lehető legegyszerűbb szerkezetek. Egy oszlophoz oldalanként legalább két-két forgásponttal csatlakoznak a nyílószárnyak. A nyílószárnyak tartozékai még az ilyen-olyan zárószerkezetek a használat módja szerint.
Tolókapukból alapvetően kétfajta van az állósínes és a mozgósínes változat létezik. Az utóbbi a kifinomultabb, viszont drágább megoldás, ám sokkal kevésbe hibásodik meg téli fagyban, hóesésben mint az előbbi szerkezet.
Motorizálni mindegyiket lehet. Néhány dolog odafigyelésével hosszú ideig működőképes szerkezet jön létre.

Díszített, faragott kapuk

Ha megnézünk egy a régiségben készített kaput rögtön feltűnik a díszítés gazdagsága. Ugyanezt megnézve más dolgok esetében, hasonlót tapasztalunk.
A régiségben az emberek, az Őket körülvevő tárgyaikat bőségesen díszítették. Így lett az egyszerű használati tárgy dísztárgy is egyben. Jobban utánanézve a díszítés mikéntjének, jöhet a felismerés, hogy ezek a díszek alapvetően túlmutatnak önmagukon. Jelképrendszerről, jól olvasható képírásról van ugyanis szó. Amelyek az adott kor emberének támpontot adtak a világban való
tájékozódáshoz. Így aztán a magyar nép nem igazán tévedt el sosem a kultúrák és áramlataik útvesztőiben. A mesteremberek kész lexikonokat rajzoltak, hímeztek, faragtak kézműves tárgyaikra ezzel biztosítva, hogy a honnan jöttünk és a hová tartunk kérdéskörben gyorsan és egyszerűen tudjanak tájékozódni.
Ez a fajta divat mára kezd újraéledni. Talán pont azért mert a médián keresztül ránk ömlő őrületet így lehet ellensúlyozni.

Egy kis kaputörténelem

Az emberiség történelmében a kapukat, kerítéseket többnyire mindig is fából készítettek, kevés vasszerkezet felhasználásával.
Minden égtájon meg lehet találni az adott kihívásokhoz legjobban igazodó, az azoknak hosszabb-rövidebb ideig ellenálló fafajtát.
A helyzet az, hogy azt is tudomásul kell vennünk, hogy a fa természetes útja is a földtől a földig tart.
A fából készült tárgyainknak is ez a természetes útja. Legyen szó egy virágzó cseresznyefaágról a vázában, egy bútorról egy nyílászáróról, kertünkben a lugas karójáról a vége ugyanaz lesz.
Ez a folyamat a számunkra fontos ideig hosszítható, mihelyt a dolgokat magukra hagyjuk beindul egy folyamat ahol az általunk létrehozott tárgy darabjaira esik szét. (milyen érdekes, hogy az egyiptomi túlvilág istenét
széth-nek hívják) A fából készült kapu szép, időtálló. Ha szeretjük a hagyományos formákat.
Anyagokat akkor az, hogy a fa viszonylag nehéz, kit érdekel. Úgyis a motor nyitja-zárja a kaput. Arról nem is beszélve, hogy a ma oly divatos ökológiai lábnyom a természetes anyagok esetében sokkal kisebb.

Kerítéskapuk építészeti megjelenései

A kerítéskapuk burkolatainak kiválasztásánál az egyik alapszempont, hogy engedi a belátást vagy sem. A fából és a fémből készült burkolat is lehet ilyen is olyan is. A kovácsoltvas szinte teljes átláthatóságot ad, a különféle vaslemezek és falemezek teljesen kizárják a kíváncsi tekinteteket az udvarból.
Fából a megrendelő és a készítő fantáziája alapján szinte bármi megvalósítható. A nyitott, szellős megoldásoktól a teljesen zártakig már-már végtelen a paletta. Maguk a burkolatok lucfenyőből, borovi fenyőből, vörösfenyőből, tölgyfából vagy akácfából készülhetnek célszerűen a mi éghajlati tájunkon.
A felsorolást az időtállóság sorrendjében adtuk meg. Eszerint a luc a leghamarabb, míg az akác a legtovább bírja a nap és az eső okozta igénybevételeket.
Egy biztos, ha maradandó, szép kerítésben gondolkodunk akkor számolni kell a folyamatos időszakonkénti festéssel, a felületek, az élek és csatlakozási pontoknál kifejezett odafigyeléssel.
Összefoglalva, egy minimális karbantartással akár házilag, akár szakemberrel elvégeztetve azt, a fa nagyon sokáig képes otthonunk dísze lenni.